juli 30, 2020

7 av världens bästa kulinariska kockskolor med utbildningar inom kokkonst

7 av världens bästa kulinariska kockskolor med utbildningar inom kokkonst

Det som oftast skiljer världsledande kockar från de övriga är att de ägnat stor del av sitt liv till att studera och att konstant expandera sina kunskaper om mat. Kulinariska skolor är oftast en instegsportal till att ta sin kockkarriär till en helt annan nivå. Man får inte bara teoretisk och praktisk lärning, man lär sig att hantera stress och mental disciplin för att kunna bli en fullspetsad kock.

De absolut bästa kulinariska skolorna erbjuder mer än bara matkunskap, deras rykte lever upp till det de erbjuder; planering av mat meny, hur man driver sin egen restaurang, design och inredning, kostnadskalkyler och hur man får en personal att arbeta som ett team i alla lead.

Kulinariska skolor är oftast väldigt dyra och det tar i regel många år att tjäna in pengarna man betalat utbildningen för. Undersök därför vilka utbildningar som finns, tänk igenom beslutet ordentligt och ta inga förhastade beslut. Fråga dig själv om det här verkligen är något du vill göra.

Det är svårt att få tag i statistik som till exempel genomsnittlig lön efter examination i varje skola.

 • Auguste Escoffier Akademiska kulinariska konstskola, USA

Skolan är döpt av den världsledande bortgångna ikonen Auguste Escoffier som började sin karriär vid 12 års ålder. I sitt sökande att bli den bästa, blev han en legendarisk kock som förnyade hela det moderna franska köket och gjorde en massiv inverkan på den kulinariska konstens arv.

Skolan finns på flera stater i USA: Colorado, Texas och Austin, och specialiserar sig på mat och bakverk. De erbjuder kanditatexamen och master examen för båda ämnen. Studenter från denna skola erbjuds praktik under och även efter utbildning inom deras välrenommerade nätverk av företag.

De håller hart om närodlade och närproducerade värderingar där man tar tillvara och lägger stor vikt i att stötta lokala producenter av råvaror. Man håller klasserna små för att kunna ge mer uppmärksamhet till de som jobbar här och man pratar väldigt mycket om hållbarhet. Utbildningen specialiserar sig på al a carte.

Kostnaden per kurs varierar och ligger inom dessa ramar:

 • Biträdande kökschef inom kulinarisk konst: ca 300 000 kronor plus 6500 kr för köksredskap
 • Pastry Arts diplom: 176 000 kronor plus 4500 kr för köksredskap
 • Online Diplom i kulinarisk konst och operativ management: 177 000 kr

2. Auguste Escoffier Akademiska kulinariska konstskola, Schweiz

Ett av de mest prestigefulla skolorna och det mest respekterade i hela Europa ligger i Schweiz och fokuserar på kökskunskaper och entreprenörskap.

Skolan väljer endast 300 studenter fördelat på två olika faciliteter, ena ligger vid sjösidan av Le Bouveret och den andra vid historiska centret av Lucerna. Skolan erbjuder flera olika typer av utbildningar, alltifrån 1-3 års utbildningar.

 • Kandidatexamen inom kulinarisk konst
 • Magisterexamen inom kulinarisk konst
 • Magisterexamen inom bakverk och chokladkonst
 • Kandidatexamen inom vegetarisk kulinarisk konst som startade 2020

De har dessutom planer på att lansera en helt ny utbildning som heter Master inom internationell business inom kulinarisk business management.

Studenter får en mångsidig och bred utbildning inom alltifrån modern kokkonst till historisk kokkonst inom flera världskulturer. Studenter erbjud exklusiva arbetstillfällen efter slutförd utbildning i och med deras samarbete med Ritz i Paris och den ökände Gordon Ramseys Hells kitchen.

Priser varierar från:

 • Kandidatexamens program: 180 000 kr/termin och uppåt
 • Magisterexamens program: 170 000 kr/termin och uppåt
 • Diplom inom vegetarisk kulinarisk konst: 170 000 kr/termin och uppåt
 • Master program: 180 000 kr/termin och uppåt

3. Kulinariska institutet av USA

Det kulinariska institutet av USA sträcker sig runtom i hela USA och började som en skola för återvända krigsveteraner under 40 talet. Skolan öppnade den första av sitt slag 1946 och har sedan dess utvecklat det till att bli en självklar kulinarisk utbildning för aspirerande kockar med stora drömmar.

Kalifornien har en unik utbildning för kockar som vill starta eget företag och förbereder dom på alla utmaningar som innebär med att starta eget företag. I New York får studenterna jobba praktiskt med fyra kommersiella restauranger som inriktar sig på fransk, amerikans och italiensk mat med inriktning på varma och kalla rätter, soppor och efterrätter.

De erbjuder flertal utbildningar inom mat, vin och kulinarisk konst. Kostnaden varierar alltifrån 130 000 kr/termin till 180 000 kr/terming.

4. Frankrike, Paris, Le Cordon Bleu

Universitet anses som en av pionjärerna inom fransk kulinarisk kokkonst, är man intresserad av fransk matlagning både praktiskt och teoretiskt, så är detta rätt plats att utbilda sig på.

De erbjuder också snabbkurser inom fransk kokkonst för amatörer som ligger på 1-4 dagar. De har filialer i fem olika platser runtom i världen från Lima till Tokyo och den som ligger i Paris som är den största kulinariska skolan i världen.

Ansedd som ett steg in i en avancerad nivå av fransk kokkonst så öppnas en värld upp för möjligheter att göra en karriär som kock. Man erhåller Diplôme de Cuisine och Diplôme de Pâtisserie vid varje kandidatexamen och med den stämpeln på sitt cv är det många kökschefer som höjer sina ögonbryn.

Här hittar man program inom dessert och konfektyr, kokkonst från hela världen, fransk kokkonst, vin och spritutbildning, gastronomi och näring, kulinarisk konst och business och mycket mera.

5. New York, USA Institutet av kulinarisk utbildning

Det kulinariska institutet av New York beläget i downtown Manhattan har mottagit priset ”Bästa kulinariska skolan” 2016 av The Daily Meal.

Den välrenommerade kock skolan erbjuder alltifrån hotell management, kulinarisk management till kulinarisk kokkonst, dessert och bakkonst.

Skolan håller ca 1500 klasser per år och erbjuder hög intensitet av inlärning både teoretiskt och praktiskt. Man lägger stor vikt att eleverna ska lära sig avancerad kreativitet i deras arbete. Detta då de har det första utbildningsfokuserade böna till choklad labbet och en hydroponisk inomhus ört- och grönsaks farm.

6. Apicius, Italy

Apicius internationella skolan av hospitality är den första internationella av sitt slag i Italien. Apicius erbjuder Italiens främsta utbildningar inom italiensk kokkonst och har befäst rollen som den främsta av sitt slag i Europa. Här arbetar några av de främsta kockcheferna i Italien. Beläget I ett av de vackraste områdena I Italien, Florence erbjuder skolan utbildningar inom vin, business management, kökschefs utbildningar, italiensk kokkonst och italiensk dessert konst.

De har moderna faciliteter med den senaste tekniken som erbjuder elever att jobba med lokala företag för att lära sig catering, management och italiensk kokkonst. Siktar man på att bli en italiensk mästerkock är det här den rätta utbildningen att börja med.

Anslut till vårt nyhetsbrev!

Vill du få tillgång till evenemang och special kampanjer? Skriv in din e-post så du alltid är informerad om de senaste på stureplan.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.