juli 30, 2020

7 grundregler för att bli en mästerkock

Guide och tips för hur du kan ta dina kockkunskaper till en nästa nivå

  • Se till att du har förstått hur viktigt det är att man som kock upprätthåller renhållning på högsta nivå. Din egen hygien och kökets hygien är av högsta prioritet. Oftast kommer företaget du blir anställd för att gå igenom renhållningsrutinerna men det är viktigt att du redan besitter en viss grundkunskap och sunt förnuft, renhållning är en hygienfaktor man måste uppfylla.
  • Ha kärlek för maten. Innan du bestämmer dig för att lära dig olika maträtter är det enklast att utgå ifrån eget tycke. Gillar du italiensk mat? Thaimat? Svensk husmanskost? När du väl bestämt dig där så kan du sedan djup dyka i maträtterna och lära dig tillaga maträtterna på rätt sätt. När du väl bemästrar ett helt tema eller ”genre” kan du gå vidare till nästa. Testa även andra välrenommerade restaurangers maträtter för att få inspiration. 
  • Våga testa dig fram! Alla erfarna kockar har en gång varit en nybörjare och något som samtliga stjärnkockar har varit bra på är att göra misstag och att testa sig fram med olika kryddor, smaker, tillagningssätt och grönsaker. Våga blanda, mixa och var därmed självkritisk. Ta hjälp av andra som kan ge oberoende omdöme för att se ifall andra skulle kunna tänka sig gilla maten och ifall det faller många i smaken så kan du ha hittat något riktigt bra!
  • Se till att du kan dina verktyg. Lär dig att effektivt använda olika knivar, till exempel filékniv för att filéa fisk. Köttkniv för att skära upp köttportioner. Verktygen är en grundförutsättning för att lyckas i vilket kök som helst och är du dålig här så kommer du aldrig att lyckas!
  • Utbildning! Leta upp en utbildning du tror skulle passa dig ifall du inte har någon erfarenhet alls. Det finns idag ett stort utbud av olika kockutbildningar, både i Sverige och utomlands. Kolla igenom utbudet av utbildningar ordentligt och undersök saken noga innan du väljer. När du väl har valt, titta aldrig bakåt, vänd blicken framåt och gå in helhjärtat.
  • Arbetsmoral och mindset är något som avgör helt ifall du blir en medioker kock eller en framgångsrik kock. Kockar är under stor press och siktar man på att bli chefskock så är det ingen dans på rosor. Du ska tillaga maten på ett perfekt utförande, både i smak, utseende och hålla tidsramen.
  • Slutligen: Jobbar man med mat så förstår man också att man aldrig blir slutlärd. Det finns olika typer av kryddor, köttsorter och såser. För många att räkna. Det uppfinns nya maträtter varje dag världen över av människor som testar sig fram och expanderar sin egna kreativitet. Se alltid till att läsa olika kockböcker, testa olika smaker, testa olika kryddor och ta för dig när det väl är dags att stå i rampljuset!

Anslut till vårt nyhetsbrev!

Vill du få tillgång till evenemang och special kampanjer? Skriv in din e-post så du alltid är informerad om de senaste på stureplan.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.